Van studie tot VEON. Xander, aangenaam.

Ik ben op weg naar Islamabad. Waarom Islamabad? Daar bevindt zich een van onze kantoren. Welk bedrijf? VEON. VE-wattes? Juist. Ik heb een boel uit te leggen. Ik heet Xander. Aangenaam.

Van studie tot VEON. Xander, aangenaam.

Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik in het vliegtuig van Amsterdam naar Dubai, met als eindbestemming Islamabad, Pakistan. Een hele onderneming, en ook niet de meest voor de hand liggende bestemming. Waarom Islamabad? Daar bevindt zich een van onze kantoren. Welk bedrijf? VEON. VE-wattes? Juist. Ik heb een boel uit te leggen. Ik heet Xander. Aangenaam.

Laat ik beginnen met wie ik ben. Xander. Xander Groesbeek. 31 jaar, geboren in Amstelveen en sinds 2007 via een omreis in Barcelona verhuist naar Amsterdam. Ik deed gymnasium in Amstelveen, studeerde Spaans in Barcelona (castiliaans, niet catalaans) en studeerde daarna bedrijfskunde (BSc), marketing (MSc) en entrepreneurship (MSc) aan de VU. Tijdens mijn studie — en eigenlijk al sinds mijn 12e — verdiende ik bij met websites ontwerpen en programmeren. Ooit begonnen bij de lokale stichting voor internationale contacten (1999), doorgegroeid naar de webmaster van de PvdA, allerlei MKB’ers geholpen met een digitaal voorkomen en een eerste webwinkel gelanceerd die trots articipant was van het toen nog onbekende iDeal.

En terwijl de tijden op middelbare school, in Barcelona en aan de universiteit voorbij vlogen, groeide de in 2006 opgerichte webwinkel in interieurartikelen als kool. Elk marketingcollege kon ik direct toepassen op een klantenbestand dat de 30.000 ruim gepaseerd was. Kwam de Net Promoter Score tijdens het hoorcollege ter sprake? In het volgend werkcollege kon ik trots vertellen dat onze webwinkel een 8.7 scoorde (N=347). Webstatistieken verzamelde ik met Urchin (later Google Analytics), Clicktale en Woopra. Klantdata exporteerde ik direct via PhpMyAdmin naar Excel en SPSS voor de nodige analyses. De orders groeide van 2 per week in 2007 naar 50+ per dag in 2010, de gemiddelde orderwaarde schommelde constant rond de 100€. Een extreem leerzame periode waar ik compagnon Paul nog altijd dankbaar voor ben.

Het werkende leven

Met twee masters op zak en een niet te temmen lust voor nieuwe ervaringen, stapte ik begin 2011 over naar Capgemini Consulting. Een kans om grote bedrijven te leren wat Internet nu precies voor hen kon betekenen. Maar met deze ambitie rende ik met volle snelheid in op de met pantser versterkte muur die politiek en bureaucratie heet. En de benodigde papieren voor toegang tot de enige poort? Een 6 pagina tellende doorgerekende business case en door de kerncommissie, stuurgroep en “digital board” afgetekende tollgate documentatie-set. Ontluisterend? Meer dan eens. Maar de leercurve was stijl en progressie merkbaar. Via 16 uurige werkdagen bij Philips, het ambtelijke KPN en operationele T-Mobile, kwam ik op leukere plekken terecht. Mijn profiel ontwikkelde zich tot die van expert op het gebied van Customer Analytics en digitale transformatie. Dit leidde tot rollen bij Vodafone, AkzoNobel (UK, Singapore) en STC in Saudi Arabie. Een ontwikkeling die ook buiten Capgemini Consulting opviel.

VEON

In juli 2015 maakte ik de overstap naar het telefoniebedrijf VimpelCom VEON dat zich bevindt op de Zuid-As. Betere voorwaarden, 12 minuten fietsen van huis naar werk en operaties in landen die tot de verbeelding spreken. De opdracht? Online en Analytics in de Tajikistan’s, Bangladeshen en Algerije’s van de grond krijgen. En dus een ontzettend gave uitdaging in het verschiet. Maar over het tweevoudig beursgenoteerde VEON heb ik nog genoeg te schrijven. Ik werk hier vandaag de dag nog.

^XG.