Realtime analytics = realtime inzichten?

20 oktober kreeg, na een half jaar lang testen, realtime analytics software Woopra de stempel stable. Nog dezelfde dag kreeg ik inzichten in surfpatronen die ik eerder met andere analytische software niet had kunnen afleiden.

Realtime analytics = realtime inzichten?

20 oktober kreeg, na een half jaar lang testen, realtime analytics software Woopra de stempel stable. Ik had de software al langere tijd getest op relatief kleine sites, maar nu mocht ik dan eindelijk een site toevoegen met een grote hoeveelheid page views. Nog dezelfde dag kreeg ik inzichten in surfpatronen die ik eerder met andere analytische software niet had kunnen afleiden.

Sinds dag één dat onze webwinkel live ging, heb ik met Google Analytics bijna dagelijks gekeken hoe elke dag nieuwe referrers toenemende hoeveelheden traffic opleverden, hoe bezoekers gemiddeld steeds meer pagina’s bekeken en hoe conversiepercentages toenamen. Toch heb ik het altijd lastig gevonden om een écht patroon te ontdekken in het surfgedrag van onze bezoekers. En hierin sta ik niet alleen. Webwinkeliers proberen alles om een beter inzicht te krijgen in hoe de bezoeker zich gedraagt tijdens het winkelen online. De meest populaire analysemethode blijft de univariate A/B testmethode (eMarketer 2009), maar op een goede tweede plek staat - nog voor multivariate testing en de gebruikerstest - de analyse van het surfpatroon.

Google Analytics

Google Analytics helpt je door middel van het opzetten van doelen en filters om bezoekers nauwkeurig te volgen, maar - en het was een kwestie van tijd - nu lijkt dan toch eindelijk realtime analytics voor het grote publiek op te komen. Chartbeat, Clicky en Woopra zijn drie voorbeelden van de next step in analytics, ook wel micro analytics. Zelf zit ik de afgelopen dagen continu naar mijn Woopra applicatie te turen om te zien hoe nu weer “Visitor 229” de website binnenkomt via het zoekwoord brievenbus grote inhoud en zijn/haar weg vindt via de landingspagina naar eerst de rode Bobi Grande brievenbus, vervolgens 20 seconden later naar de blauwe variant en 17 seconden later naar de RVS variant. Bezoeker 229 lijkt even stil te vallen, maar na 52 seconden heeft deze plots de “Over ons” pagina gevonden. Bij mezelf denk ik “in the pocket”, maar dan is deze potential, die ik als Robin heb getagg’d, opeens weg. De vraag is nu of Robin nog terug zal komen, of dat de verkoop verloren is gegaan vanwege - wie weet - ontbrekende foto’s van personeel op de over ons pagina. De chat functionaliteit van Woopra had me in de gelegenheid gesteld om Robin mijn hulp aan te bieden, de online equivalent van “Kan ik u ergens mee helpen?”, maar daar lijkt het nu nog te vroeg voor.

Woopra screenshot

Voor de duidelijkheid

Ik zie micro analytics niet als de opvolger van de huidige analytics, maar als zeer waardevolle aanvulling. Bovenstaande situatie kan namelijk ook gevonden worden door te kijken naar de exit-rate voor de over ons pagina in Google Analytics, maar door de extreem grote hoeveelheid beschikbare informatie heb je soms een zetje in een nieuwe richting nodig. Een snelle blik in de statistieken van afgelopen maand toont een exit percentage voor de over ons pagina van 17 procent.

^XG.