Carrier billing als oplossing voor mobiel betalen

Veelvuldig heb ik de intentie een impulsaankoop te doen via mijn mobiele telefoon. Helaas voor menig webwinkelier komt mijn bestelling uiteindelijk niet tot stand. Waarom niet? Omdat ik mijn e.dentifier thuis ligt.

Carrier billing als oplossing voor mobiel betalen

Veelvuldig heb ik de intentie een impulsaankoop te doen via mijn mobiele telefoon, tablet of werklaptop onderweg in de trein, op kantoor of in het park. Helaas voor menig webwinkelier komt mijn bestelling uiteindelijk niet tot stand. Waarom niet? Omdat ik mijn ABN-Amro e.dentifier thuis naast mijn desktop heb liggen.

Tijd daarom voor een inventarisatie van alle veelvoorkomende betaalmogelijkheden in de Nederlandse webwinkel. Wat zijn eigenlijk mijn alternatieven? De negen meest voorkomende methoden scoor ik op beschikbaarheid, gebruiksgemak, gebruikskosten, betrouwbaarheid en multi-device toegankelijkheid. Iedere positieve score beloon ik daarbij met twee punten, een gemiddelde met één en een negatieve score ontvangt nul punten. Zie de tabel voor de uitkomsten.

Wat blijkt? Geen van de betaalmethode behaalt de perfecte score van tien. De extra kosten en noodzaak om publiekelijk mijn creditcard te trekken, weerhouden mij om deze te gebruiken voor mijn betaling. En alhoewel ik fan ben van op rekening betalen, zijn er, begrijpelijk, maar weinig webwinkels die deze methode aanbieden.

Nog geen geschikte oplossing

Voor betalingen aan een webwinkel daarentegen ben ik afhankelijk van de negen eerder genoemde betaalmethoden. De creditcard brengt meerkosten met zich mee, vooruitbetalen vertraagt, terwijl op rekening betalen weinig geaccepteerd wordt. En iDeal? Wel het moge duidelijk zijn: die is voor mij – ook niet in de nieuwe vorm (demo) - geen optie als ik niet thuis achter mijn PC zit. Ondanks een 'geslaagd experiment' met bol.com is er bij ABN Amro en de Rabobank nog altijd geen geschikte mobiele oplossing voor iDeal. Knabvernieuwde recent haar mobiele app die het mogelijk maakt om direct iDeal betalingen te maken tot een bedrag van 250 Euro, zonder tussenkomst van de cardreader. Het ontbreekt helaas aan één aanpak van mobiel iDeal. In het 'Position paper mobiel betalen 2013' zegt Thuiswinkel.org hierover: "[...] Ook verschilt de implementatie en daarmee mogelijk het gebruiksgemak per bank. Een gecoördineerde aanpak is noodzakelijk om het publiek in één keer goed voor te lichten."

Discussie met een telco-boer

Mijn bevindingen leidde tot een geanimeerde discussie tijdens een bezoek aan een mobiele telecomaanbieder. Zo spraken we over de verre vooruitgang van het mobiel betalen in het continent Afrika, waar beltegoed de traditionele bankrekening vervangt en gebruikers zelfs via het providermenu van een Nokia 3310 geld kunnen overmaken. In Nederland hebben de verschillende providers dit al eens geprobeerd, maar deze pogingen waren gericht op C2C; “betaal je vriend direct het verschuldigde barbequegeld terug”. En juist deze terugkerende betalingen kan ik ook prima met mijn ABN-app maken: eenmaal een betaling gedaan, kan ik 18 maanden lang aan hetzelfde rekeningnummer een bedrag overmaken zonder tussenkomst van de e.dentifier.

Carrier billing

“Waarom bestaat er in Nederland nog geen carrier billing?”, luidde mijn vraag. Immers: telecomaanbieders beschikken over betalinggegevens en alle mogelijke NAW-gegevens (postpaid), hebben het maandelijks incassoproces al ingeregeld, en genieten naar het uitziet voldoende vertrouwen van de consument. Een concreet antwoord kreeg ik niet, maar de te bouwen interface en geringe marges leken de meeste interne weerstand op te roepen. Mijns inziens biedt carrier billing juist veel kansen voor de telco's; de inkomsten van de meeste telco's lopen immers terug. Voorzichtig komen er op de Westerse markt enkele carrier billing initiatieven van de grond. Het mobile carrier billing platform Bango lijkt de meeste potentie te hebben. Het mobile carrier billing platform heeft het afgelopen jaar onder andere deals veelbelovende gesloten met de Amazon App Store, Google Play (in Australië), Facebook (in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) en de Windows Phone Store.

^XG.